26 maart 2019

15:00 - 15:30

Ontvangst

15:30 - 15:40

Welkom
Moderator: Talitha Muusse

15:40 - 16:00

Energieprestatie in de (nabije) toekomst
Spreker: Gertjan Vons,  Nieman Raadgevende Ingenieur

Gebouwen moeten in de nabije toekomst voldoen aan BENG, utiliteitsgebouwen moeten minimaal een energielabel C hebben. Dit is onderdeel van de route naar 2050 waarin wij gefaseerd van fossiel naar hernieuwbare energie overstappen. Wat heeft dit voor invloed op de opwekkers van energie voor verwarming, tapwater en koeling? 

16:00 - 16:20

Gezonde gebouwen, productiviteit bevorderende installaties: time to act! 
Spreker: Tim Breuker, BBA binnenmilieu bv

Naast duurzame energie is een gezond binnenklimaat ook een zeer belangrijk thema. Er is in toenemende mate aandacht voor een gezond binnenklimaat. Met gezonde installaties kan daar in grote mate op ingespeeld worden.  

In deze presentatie zal Tim Breuker de laatste wetenschappelijke inzichten ten aanzien van de relatie tussen de kwaliteit van het binnenklimaat, productiviteit en (functioneren van) klimaatinstallaties met u delen. Daarnaast komt het gezondheidslabel voor gebouwen WELL aan de orde, evenals het nieuwe gezonde kantoren PvE, welke ontwikkeld is door het consortium bestaande uit de VLA, TVVL en RVO. 

16:20 - 16:50

Pauze + bezoek informatiemarkt en netwerken

17:40 - 18:40

Dinerbuffet, bezoek informatiemarkt en netwerken

18:40 - 19:10

Panel discussie 

De sprekers van deze dag gaan met elkaar in discussie over de toekomst van klimaattechniek.

19:10 - 19:30

Futureproof klimaattechniek: All Electric-All Air-VAV

Spreker: ing. Toine van den Boomen, Systemair

Gedreven door de Europese Ecodesign Regelgeving voor energiezuinige ventilatieproducten is het mogelijk om duurzame & gezonde klimaatinstallaties te ontwerpen op basis van All Electric – All Air – VAV.

Gasloze gezonde gebouwen met echt voldoende verse lucht per persoon wie wil dat niet? Ontwerpen op ca. 3 voudige balansventilatie, luchtbehandeling met de juiste fijnstoffilters, sorptiewielen en geïntegreerde warmtepompen zorgen via een belastingafhankelijke ruimteregeling op een duurzame wijze voor een gezond binnenklimaat.

19:30 - 19:50

Een gezond gebouw ontwerpen en realiseren we samen

Spreker: Eline Hoogendijk, Technisch ontwerper - projectleider EGM architecten

EGM architecten ontwerpt al decennia lang duurzame, gezonde gebouwen. Dit doen ze niet alleen maar samen met ontwerp- en bouwpartners. Aan de hand van twee recente projecten ( Woonzorgcentrum Midden-Inn en kantoor Scheepswerf Slob) en een blik in de toekomst maken ze in deze sessie duidelijk hoe je je samen kunt onderscheiden. Architectuur, techniek en ambitie van alle betrokken partijen zijn hierbij van groot belang. 

19:50 - 19:55

Afsluiting door moderator

19:55 - 21:00

Borrel + netwerken